"Yükleniyor..."

Sayfa Hızının SEO Açısından Önemi

Yavaş açılan sayfa mı? gün içerisinde en tahammülsüz olduğumuz konulardan biri diyebiliriz öyle değil mi? acil internet paketi satın alır , wifiyi kapatıp açarız. Sayfa hızı belki de farkında olmadığımız en temel ihtiyaçlarımızdan biri haline geldi. Yavaş yüklenen bir sayfa, o sayfayı kapatıp benzer seçeneklere yönelmemize sebep oluyor.

SEO hizmeti alan müşterilerinin en çok merak ettiklerinden “sitem de ki sayfalar artık hızlıca yüklenecek mi? , bunu nasıl yapabiliriz ? “ her birimiz kullanıcı olduğumuz için site hızının önemini hepimiz farkındayız. Peki SEO açısından önemi nedir?

****

Bizim amacımız SEO çalışmaları yaparken sıralamalarda yükselmek , Google’ın amacı ise en iyi kullanıcı deneyimini sağlamak. Dolayısıyla SEO’nun en mühim amaçlarından birinin, kullanıcı deneyimini kusursuz bir duruma getirmek olduğunu söyleyebiliriz.

Kullanıcı deneyimine site hızının etkisi nedir? Sitenin yavaş yüklenmesinden kaynaklı birçok kullanıcı bunu vakit kaybı olarak görüp, yüklenmesini beklemeden geri çıktığı tespit edilmiştir. Bu durumda potansiyel müşterileri kaçırdığımızı düşünebiliriz. Fakat bu duruma engel olmak bizim elimizde.

Ne Yapabiliriz? (tutorial kısmı)

1. Site hızını optimize et: Site hızı SEO’nun olmazsa olmaz ayaklarından biridir. Kullanıcıların büyük bir çoğunluğu yavaş yüklenen sitelerde vakit geçirmezler. Google da kullanıcılar gibi yüklenme hızı düşük siteleri sevmez ve düşük puanlar. Bu durum, Google aramalarında yukarı çıkmamızı olumsuz etkiler. Sayfa hızı ile ilgili bilmemiz gereken önemli kavramlar:

a) bounce rate: Sitenizi ziyaret eden kullanıcın sitenizi hemen terk etme oranına bounce rate denir. Siteniz ne kadar hızlı olursa bounce rate o kadar düşük olur. Peki bunun önemi ne? önemi şu, site hızımız yüksek olursa siteye gelen kullanıcılar sitede daha çok vakit geçireceklerdir. Bu durum bu kullanıcıların ürününüzü satın alabilecek potansiyel müşteriye(lead) dönüşmesine yardımcı olacaktır. Beklide ürününüzü satın alacaktır.

b) Dönüşüm oranı (conversion rate): Sitemize gelen kullanıcıların arzuladığımız hedefe yönelme yüzdesi. Sitemizin hızı ne kadar yüksek olursa kullanıcıların arzuladığımız hedefe yönelmesi o kadar hızlı olacaktır. Örneğin satış, kayıt oluşturma vb. 

 2. İhtiyacınıza uygun bir Hosting seçin  

Web hosting ve domain servisi önemlidir. İlk başta ucuz bir hosting servisi alırsanız , ileride sıkıntı  yaşayabilirsiniz. Kullandığınız hosting hesabının kaynakları eğer ki yetersiz ise sitenizin ziyaretçilerinin donma problemleri yaşaması doğaldır.

3. Site Görselleri Optimize et:

*En büyük etkenlerden biri de optimize edilmeyen görseller. Görsel boyutlarına kalite düşmeden biçimlendirme, sıkıştırma yapmalısınız. Png ve Jpeg formatındaki görseller için özellikle bunu yapmanız şart diyebiliriz. 

4. Kullanmadığınız gereksiz buton ve linklerden kurtulun.

Beğeni almak için sosyal medya gibi site içeriğine dahil olmayan butonlar sayfanızın yüklenme hızını etkileyebilir. Bir diğer yandan ise adresine gitmeyen linkler site hızınızı olumsuz etkileyecektir. Kırılmış linkleri doğru yönlendirmeler yaparak istediğiniz adrese ulaştırabilirsiniz veya kurtulabilirsiniz.

5. Fonksiyonel bir Tasarım kullanın

Estetik uğruna fonksiyondan taviz vermeyin. Seçeceğiniz temalar tasarım olarak ne kadar güzel gözüksede doğru kodlanmamış siteler, sitenizin yüklenme hızını yavaşlatacaktır. Sırf gösterişli olacak diye, yüklenmesi uzun süren bir site tasarımı seçerseniz site hızını buda etkileyecektir.

6. HTML Kodlarınızı Minimize edin

Html kodlamalarınızın kapladığı alanı en aza indirmek site hızını olumlu etkileyecektir. Yinelenen veya gereksiz verileri silmek size hız kazandıracaktır.