Son zamanlarda sıkça duyduğumuz SEO kavramı nedir? Öncelikle SEO kelimesinin ingilizce açılımı “Search Engine Optimization” iken türkçe karşılığı “arama motoru optimizasyonudur”. İsminden de anlaşılacağı üzere, arama motorlarının sonucunda sitelerin belli başlı kurallara göre sıralamalarını etkilemek için yapılan bütün optimizasyonlarının tümüne verilen isimdir.
SEO Çalışması ne Kadar Sürer?
SEO ile ilgili sıkça sorulan sorulardan bir diğeri ise SEO optimizasyonları ne kadar sürer veya tek seferlik midir? Sanılanın aksine SEO optimizasyonları sürekli popüler trendlere ve değişkenlere göre güncellenmesi ve optimize edilmesi gereken bir konudur.Sitenizi sürekli optimize ettiğiniz takdirde, çalışmalarınız meyvelerini yemeye başlayacaksınız.Seo sonu olmayan bir süreçtir. Arama motorunu nasıl sıralandığını anlayıp o kriterlere göre çalışırsanız SEO sonuçları yüzünü güldürecektir. Çünkü işiniz veya ürünüz ile ilgiili belirlediğiniz hedef kelimelerin popülerliği zamanla değişecektir. Bu gelişmeleri sürekli takip etmeniz ve ona göre yeni optimizasyonlar yapmanız gerekecektir. Özetle SEO tek seferlik değildir ancak genellikle doğru adımlarla doğru SEO taktikleri uygulandığında sonuçlarını 3-6 ay içerisinde alacaksınız ve arama motorlarının sonuç sayfalarının en üstünde kendinize de yer açabileceksiniz.
SEO Yapmanın Önemi ve Niye Yapmamız Gerekir
SEO, SEO, SEO…
Neden bu kadar önemli? bize ne faydası var? kimlerin SEO’ya ihtiyacı var? senin de ihtiyacın var mı?
Serp: Bu kelime anlamına İngilizcedeki Search Engine Result Page kelimelerinin baş harflerinden alır. Arama motorunda herhangi bir kelimeyi aradığınızda karşınıza çıkan sonuç sayfasıdır.
Sitenizin serp de iyi sıralara gelmesi için sürekli geliştirmeler yapmanız gerekir. SEO sayesinde sitenizin performansını arttırabilir ve daha çok ziyaretçiyi sayfanıza ağırlayabilirsiniz. Unutmayalım ki sitenizin sıralaması ne kadar iyi ise, o kadar çok kullanıcı sitenizi görür, okur, üye olur, veya ürününüzü satın alabilir.
Google Arama Motorları Nasıl Çalışır
Google arama motoru üç ana aşamadan oluşur. Bu aşamalar tarama(crawling), indexleme(indexing) ve ranking(puanlama) olmak üzere üç fonksiyon ile çalışır. Google web sitelerinin sayfalarını tarar ve sonrasında indexleme başlar. İndexleme sırasında google'ın kendi yarattığı bot veya spyder adı verilen genel adı ile Google bot siteye girer, siteyi gezer ve sitedeki verileri kendi veri tabanına yazar yani indexler. Özetle, Google’a arama yaptığımızda çıkan sonuçlar aslında Google’ın indexleyip bize çıkardığı sonuçlardır. Puanlama (ranking) ise Google’ının bu tarama ve indexleme aşamalarından sonra puanlama yapmasını sağlayan algoritmadır. Bu algoritma web sitenizin ne kadar yukarıda olacağını belirler. Eskiden Google puanlama algoritması bir siteye verilen başka sitelerdeki linkleri incelerdi. Ancak zamanla, insanlar bu durumu anlayıp bu durumdan faydalanmak için web sitelerine organik olmayan yollardan link almaya başladılar. Zaman içerisinde Google bunu anladı ve algoritmasına sürekli yenilikler ve güncellemeler getirdi. Artık günümüzde Google puanlama algoritması, olumsuz olarak nitelendirilebilecek unsurları da algılayıp tespit etmeye başladı. Bu durum yukarıda belirttiğimiz organik yollardan link almama ve bunun gibi başka olumsuz nitelendirilebilecek faktörlerin olduğu siteleri olumsuz etkilemeye başladı. Biz seocular olarak bu algoritmaları olumlu etkilemek için yapmamız gereken optimizasyonları yapmamız gerekmektedir. Bu optimizasyonların ne olduğu, SEO’nun kaça ayrıldığı ve Google algoritmalarını olumsuz etkileyen şeylerin ne olduğunu aşağıda detaylı olarak bulabilirsiniz.
SEO Kaça Ayrılır
Arama motoru optimizasyonlarını genel olarak iki başlık altında inceleyebiliriz.
Teknik SEO: Teknik SEO, arama motoru botlarının sitemizi daha iyi taraması ve indexlemesi için web sitesi ve sunucumuza yaptığımız optimizasyonlardır. Bu optimizasyonlar, site hızı, site güvenliği, kırık linkler, site url yapısı ve site haritası gibi konulardır.
On- page SEO: Google aramalarında yukarı çıkmak için yapılan içerik odaklı SEO optimizasyonlarının genel adıdır. Anahtar kelime, başlık, meta açıklaması, içerik kalitesi arttırma gibi yapılan güncellemelerdir.